четвртак, 19. јануар 2017.

Hladno pečenje "Lepeza"









Sastojci:
  • oko 1,5 kg svinjske pečenice (krmenadla bez kosti)
  • 200 gr šunke ili pancete
  • 10 kriški tost hleba
  • 100 gr Iriškog kačkavalja (ili nekog drugog koji se neće sasvim istopiti)
Začinska mešavina:
  • 2 kašike senfa (pune)
  • 2 kašike suvog začina (ravne)
  • 2 veća čena belog luka
  • so, biber
Još potrebno:
  • kuhinjski kanap za vezivanje mesa (ili mrežica)
  • aluminijumska folija

Priprema:

Prvo napraviti začinsku mešavinu. Pomešati senf, suvi začin, sitno seckani beli luk, so i biber.
Kriškama tost hleba odstraniti koricu, pa svaku iseći na 3 jednaka dela.
Meso odvojiti od kosti. Ukloniti eventualne žilice i višak masnoće. Oprati i posušiti papirnim ubrusom. Oštrim nožem po dužini seći "kriške" debljine 1 cm ali ne do kraja (treba da ostane povezano).

                  


Između zareza natrljati začinskom mešavinom (otprilike ide po 1 kašičica). Sada u svaki "džep" staviti red šunke, na njega red tost hleba i na kraju red kačkavalja. Raditi polako i pažljivo kako punjenje ne bi ispadalo.



Kada se završi punjenje, pečenicu zavezati kanapom ili ubaciti u mrežicu za pečenje. Premazati ostatkom začinske mešavine. Položiti na alu foliju i po želji staviti par kolutova crnog luka (nije obavezno).
Dobro zatvoriti foliju. Pleh sa mesom ubaciti u rernu ugrejanu na 200*C i peći oko 1 h i 15 minuta. Otvoriti foliju i vratiti u rernu na još 20-30 minuta, da dobije lepu boju. Ispečeno meso izvaditi iz pleha na oval i pustiti da se sasvim ohladi. Kuhinjskim makazama iseći i ukloniti kanap kojim je meso bilo vezano. Seći oštrim nožem popreko na tanje komade.



Napomena:
Umesto svinjskog mesa može se koristiti junetina (but) ili ćureće belo meso. Ljubitelji začinjenije hrane mogu dodati malo tabasko sosa u začinsku mešavinu.

2 коментара:

Jesenji kolač

 Odavno imam u glavi ideju da spojim ukuse koje volim u fini jesenji kolač. Jabuke, orasi i karamel ušuškani u neku vrstu lenje pite, ali sa...